معرفی انواع شبکه‌های کامپیوتری و کاربرد آنها

شبکه‌های کامپیوتری

معرفی انواع شبکه‌های کامپیوتری

منظور از شبکه‌های کامپیوتری عبارت است از ارتباط بین کامپیوترها، که ساده ترین حالت آن اتصال بین دو کامپیوتر به یکدیگر است. علت اصلی استفاده از یک شبکه‌ی کامپیوتری، افزایش بهروری و کاهش هزینه‌ها است که در صورت ایجاد یک پیکربندی صحیح حاصل میشود.
ویژگی ها و امکاناتی که در صورت راه اندازی انواع شبکه‌های کامپیوتری در محل شما سبب افزایش بهروری و کاهش هزینه ها در سازمان ها و شرکت ها میشود به شرح زیر است:

مزایای استفاده از انواع شبکه‌های کامپیوتری

  1. امکان اشتراک گذاری سریع و راحت اطلاعات و داده ها در داخل یک شبکه کامپیوتری
  2. امکان اشتراک سخت افزار و نرم افزارهای موجود برای استفاده سایرین و عدم نیاز به تهیه سخت افزارها و نرم افزارها به ازای هر کاربر
  3. ایجاد امکان جابجایی آسان و امن فایلها و پیامها و عدم نیاز به استفاده از سی دی و فلش برای جابجایی اطلاعات و کاهش ریسکها ناشی از استفاده از سی دی و فلش
  4. امکان دسترسی از راه دور به منابع موجود در محل کار و یا استفاده از نرم افزارهای محل کار به صورت دورکاری
  5. وجود امکان نظارت، مدیریت و پشتیبانی مرکزی برروی داده ها و کارکنان در یک شبکه کامپیوتری که میتوان کارهایی از قبیل انتقال دادن پیام، عکس وغیره را توسط کارکنان مدیریت کرد.

بیشترین کاربرد این شبکه ها اشتراک اطلاعات و به روزرسانی داده ها در شبکه کامپیوتری می باشد. البته مسایل امنیتی نیز در یک شبکه از اهمیت خاصی برخودار است و میتوان با انجام تنظیمات مناسب باعث افزایش امنیت اطلاعات شرکت ها شد.

اعزام تکنسین شبکه‌های کامپیوتری

 

انواع اصلی شبکه‌های کامپیوتری LAN و WAN

انواع شبکه‌های کامپیوتری را از لحاظ اندازه و عملکرد به دو گروه اصلی تقسیم میکنند. گروه اول شبکه های LAN که مخفف عبارت local area network است و به شبکه های محلی اطلاق میشود که از نظر ابعاد میتواند به یک یا دو ساختمان در یک محدوده جغرافیایی خاص محدود میشود.

گروه دوم شبکه‌های کامپیوتری WAN که مخفف عبارت wide area network است و به یک منطقه جغرافیایی محدود نمیشود در این گروه از شبکه ها سیستم ها و قطعات از نقاط مختلف دنیا به یکدیگر متصل میشوند حتی این شبکه ها میتوانند ازچندین LAN تشکیل شده باشند مانند وب که یک نوع شبکه نامحدود را تشکیل می دهد.

تقسیم بندی های دیگر نیز وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به شبکه های شهری  اشاره کرد:

Local Area Network -LAN
Wide Area Network -WAN
Metropolitan Area Network-MAN

شکل و ساختار یک شبکه رایانه‌ای

اجزای اصلی تشکیل دهنده شبکه‌های کامپیوتری بیشتر از قسمتهای زیر تشکیل شده اند:
Serverها: کامپیوترهایی که اشتراک منابع (shared resources) و ارائه سرویس ها را برای کاربران فراهم میکنند.
Clientها: کامپیوترهایی که از منابع و سرویسهایی که Server آماده کرده اند استفاده می کنند.
Media: سیم ها یا امواجی که مسئولیت ارتباط فیزیکی بین اجزای شبکه را بر عهده دارند.
Shared Resources: فایل ها یا منابعی مانند پرینتر یا هر وسیله جانبی دیگر که توسط Serverها در شبکه برای استفاده کلاینتها به اشتراک گذاشته می شوند.
شبکه های کامپیوتری از لحاظ نوع نرم افزاری و کار به ۲ گروه عمده تقسیم میشوند:

Peer-to-peer networks
Server-based networks

شبکه‌های کامپیوتری

 این نوع تقسیم بندی فقط از لحاظ نرم افزاری مورد بررسی قرار میگرد و هیچ گونه ارتباطی به حالت فیزیکی ندارد به همین دلیل تشخیص آن فقط با دیدن نوع ارتباط کامپیوتر ها مشخص میشود و نمیتوان با دیدن اجزای ظاهری یک شبکه نوع آن را مشخص کرد. تفاوت میان این دو نوع شبکه بسیار مهم میباشد زیرا هر کدام دارای قابلیت هایی مخصوص به خود میباشند که به معرفی اجمالی بعضی از قابلیت ها می پردازیم.

شبکه‌های کامپیوتری نظیر به نظیر یا Peer-to-Peer Network

در شبکه های Peer-to-Peer هیچ گونه سرور اختصاصی و سلسله مراتبی وجود ندارد در نتیجه تمام کامپیوترها از لحاظ دسترسی به اطلاعات با هم مساوی می باشند هر کامپیوتر هم وظیفه Client و هم وظیفه Server را با هم به عهده دارد . نام دیگر این شبکه “workgroup” میباشد.
این نوع شبکه برای شبکه هایی مناسب است که کوچک و کمتر از ۱۰ کامپیوتر باشند. درست کردن این نوع شبکه آسان و ارزانتر از شبکه های Server-based میباشند البته این نوع شبکه ها ایمنی بالایی ندارند به دلیل نداشتن مدیریت مرکزی و این شبکه ها اکثرا برای محیط هایی که تعداد کامپیوتر ها محدود میباشد مناسب است.

شبکه های مبتنی بر سرور یا Server-based Network

این نوع شبکه ها بیشتر برای شبکه هایی با تعداد بیشتر از 10 کامپیوتر استفاده می شوند، در این نوع شبکه معمولا حداقل یک کامپیوتر قوی وجود دارد که خاصیت فقط سروری دارد و اصلا عمل Client را انجام نمیدهد و فقط مسئولیت فراهم کردن احتیاجات Client ها و حفظ امنیت شبکه ها را به عهده دارد. البته در شبکه هایی که ترافیک بالایی دارند بیشتر از یک سرور برای این کار استفاده میشود و به هر سرور وظیفه ای خاص (Specialized Servers ) میدهند به طور مثال File and Print Servers که فقط مسئول مدیریت پرینتر و فایل ها میباشد یا Mail Servers ،Fax Servers و …..

شبکه های Specialized servers

در این نوع شبکه‌های کامپیوتری که نمونه بارز آن شبکه هایی است که از سرویس اکتیودایرکتوری استفاه میکنند، مدیریت مرکزی وجود دارد به همین دلیل مدیر شبکه میتواند بر تمام منابعی که share شده نظارت کند. همینطور عمل (Backup عملی کپی برداری از اطلاعات برای بازیابی اطلاعات) به راحتی انجام میشود.

زیرا تمام اطلاعات در یک جا جمع شده اند برخلاف peer-to-peer که اطلاعات در کامپیوتر های مختلف تقسیم شده اند.این نوع شبکه باز هم به علت وجود یک مدیریت مرکزی از لحاظ امنیتی بسیار قوی تر ازPee-to-Peer میباشد و می توانند چندین کاربر داشته باشند.

نصب و راه اندازی شبکه‌های کامیپوتری تهران

برای راه اندازی انواع شبکه‌های کامپیوتری و سرویس های مورد نیاز خود در تمام نقاط تهران میتوانید به راحتی از خدمات شبکه و کامپیوتر گروه استاد شبکه با بیش از 10 سال تجربه در تمام زمینه های شبکه استفاده کنید.