آشنایی با انواع لایسنسهای سیستم عامل ویندوز

انواع لایسنسهای سیستم عامل ویندوز

لایسنسهای سیستم عامل ویندوز شرکت مایکروسافت توسط این شرکت از چند کانال مختلف به فروش میرساند. این کانالهای عبارت هستند از: FPP (Full Packaged Product)، OEM (Original Equipment Manufacturer) و Volume Licensing

از آنجا که در صورت خرید لایسنسهای سیستم عامل ویندوز حق استفاده شما از سیستم عامل بستگی به نوع لایسنس شما دارد، با هم نگاهی به ویژگی این مجوزها می اندازیم و با مجوزهای FPP یا همان Full Packaged Product شروع کنیم.

لایسنس FPP که از طریق retail یا خرده فروشی خریداری شده و بیشتر هم به نام retail شناخته میشودند، راهی سریع و راحت برای مشتریانی است که نیاز به خرید تعداد کمتر از پنج لایسنس دارند.

لایسنسهای سیستم عامل ویندوز فروخته شده از طریق FPP شامل دو گروه لایسنسهای کامل یا full licences و لایسنسهای ارتقا یا upgrade licences می باشند.
یک full licence نیازی به وجود یک نسخه قبلی از سیستم عامل با لایسنس در سیستم ندارد.
در حالی که upgrade licences فقط به شما اجازه upgrade از یک نسخه قدیمی سیستم عامل با لایسنس به یک نسخه جدید سیستم عامل می دهد.
هنگامی که شما لایسنس FPP را خریداری می کنید موافقت می کنید که به حقوق نحوه استفاده مربوط به سیستم عامل در این نوع لایسنس پایبند خواهید بود.
این حقوق شامل جزئیات مانند تعداد دستگاه هایی که شما مجاز به نصب سیستم عامل در آن هستید، حق انتقال سیستم عامل به کامپیوتر دیگر (transfer rights) و اینکه آیا شما مجاز به استفاده از این سیستم عامل برای استفاده تجاری هستید یا نه.

حقوق استفاده برای لایسنس های FPP در قسمت Microsoft Software Licence Terms آمده است که می توانید از طریق این صفحه مشاهده کنید:

http://www.microsoft.com/en-us/legal/IntellectualProperty/UseTerms/Default.aspx

مایکروسافت خدمات پشتیبانی محدودی را برای سیستم عاملهایی که از طریق کانال FPP لایسنس تهیه کرده اند، ارائه می دهد که جزئیات آن را می توان در اینجا مشاهده کرد:

http://support.microsoft.com/common/international.aspx.

لایسنس های OEM

لایسنسهای OEM لایسنس سیستم عامل هایی هستند که بعضی از شرکت های تولید کننده کامپیوتر و لپتاپ روی دستگاه های خود نصب میکنند و زمان خرید یک کامپیوتر جدید از قبل روی آن نصب شده اند.
مثلا هنگامی که شما یک PC جدید خریداری می کنید، ممکن است یک سیستم عامل Windows 8.1 Pro با لایسنس OEM روی آن نصب شده باشد.
یکی از مزایای اصلی این نوع لایسنس این است که سیستم عامل به درستی نصب شده و به درستی کار می کند و اگر مشکلی وجود داشته باشد برای ارائه پشتیبانی مسئولیت آن به جای مایکروسافت با تولید کننده یا نصب کننده سیستم عامل است.

حقوق قانونی نحوه استفاده از سیستم عال OEM توسط سند Microsoft Software Licence Terms مدیریت می شود.
مثلا یکی از ویژگی های این نوع لایسنس این است که ویندوز 8.1 Pro با لایسنس OEM حق downgrade یا نصب نسخه قدیمی همین سیستم عامل است. با این نوع لایسنس در صورت تمایل میتوانید سیستم عامل اورجینال را تا دو نسخه قدیمی تر downgrade کنید. مثلا یک سیستم عامل اورجینال ویندوز 8 نصب شده روی یک لپتاپ با لایسنس OEM را می توانید به ویندوز 7 Professional و یا ویندوز ویستا Business برگردانید.
اما حق انتقال سیستم عامل به یک کامپیوتر دیگر یا همان transfer rights ندارید، بنابراین نمیتوانید یک سیستم عامل با لایسنس OEM را از روی رایانه ای که به صورت اورژینال نصب شده به یک کامپیتر دیگر منتقل کنید، در صورت لزوم میتوانید PC را با سیستم عامل و لایسنس OEM به کاربر جدید انتقال دهید.

لایسنس Volume Licensing

برای این نوع لایسنس چند نوع قرارداد لایسنس یا licensing agreement مختلف وجود دارد، که بسته به نوع و اندازه شبکه کامپیوتری سازمان خود می توانید آنها را خریداری کنید.
این توافق نامه برای بیزینس های کوچک تا متوسط به شکل Open و Open Value وجود دارد و نیز توافق نامه هایی برای سازمان های متوسط تا بزرگ در قالب Select Plus و Enterprise Agreements است.

حقوق مربوط به استفاده برای هر محصول در قسمت لیست محصولات و قسمت مالکیت استفاده از محصول (PUR) یافت می شود. شما می توانید لیست محصولات و PUR را از اینجا دانلود کنید:

http://www.microsoftvolumelicensing.com

در این نوع لایسنس حق انتقال سیستم عامل در یک Enterprise Aggreements به این صورت است که لایسنسها تنها پس از پرداخت کامل می توانند منتقل شوند و فقط می توانند به شرکت های وابسته یا شخص ثالث به عنوان بخشی از سهام یا ادغام منتقل شوند.

دیگر حقوق مهم محصولی که شما هنگام خرید لایسنسهای خود از طریق volume licensing دریافت می کنید، امکان تصویربرداری مجدد یاre-imaging و نیز حق کامل نصب نسخه های قدیم یا full downgrade rights است. جزییات Downgrade rights در PUR مشخص می شود و شما ممکن است جزئیاتی در مورد حقوق تصویربرداری مجدد در اسناد مربوط به یک موافقت نامه خاص پیدا کنید اما با این حال، خلاصه ای بسیار مفید برای تصویربرداری مجدد وجود دارد که به تمام جزئیات مورد نیاز اشاره دارد و می توانید آنرا از اینجا دانلود کنید:

http://download.microsoft.com/download/3/D/4/3D42BDC2-6725- 4B29-B75A-A5B04179958B / Reimaging.pdf.

مشاهده کردیم که راه های مختلفی برای خرید لایسنس وجود دارد و امکانات متفاوتی در سیستم عامل با هر کدام خواهیم داشت، اما نتیجه اصلی خرید لایسنس از طریق FPP، OEM یا VolumeLicensing حق استفاده از سیستم عامل است که با همه این موارد خواهید داشت.