انواع روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری در محل کار یا منزل

روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری
انواع روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری در محل کار یا منزل

روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری در محل کار یا منزل را میتوان به 3 روش جداگانه تقسیم کرد که بسته به شرایط مختلف در هر مکان پیاده سازی می‌شود. ما به عنوان یک گروه حرفه‌ای با بیش از ده سال تجربه در زمینه راه اندازی و نصب شبکه، در این مقاله این سه روش را برای شما توضیح می‌دهیم.

روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری- راه اندازی شبکه‌ی کامپیوتری از طریق کابل

مهمترین و بهترین گزینه بین سایر روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری راه اندازی شبکه با کابل است، در روش راه اندازی یک شبکه کامپیوتری از طریق کابل، تمام سیستم‌های موجود در شبکه از طریق کابل شبکه به یک سوئیچ متصل می‌شوند. راه اندازی شبکه از طریق کابل شبکه بهترین و امن ترین روش است و البته هزینه‌ی بیشتری نسبت به سایر روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری دارد.

در این روش میتوان سیستم‌های موجود در ساختمانهای بزرگ را از طریق کابل به یک یا چند سوئیچ متصل کرد و سوئیچهای هر واحد را با یک کابل به هم متصل کرد تا تمام طبقات یک ساختمان در یک شبکه قرار بگیرند.

در بین انواع روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری ، راه اندازی شبکه با کابل که نیاز به انجام کابل کشی شبکه دارد، پایدارترین و امن ترین روش است که البته نیاز به هزینه و زمان بیشتری هم نسب به راه اندازی شبکه به صورت وایرلس دارد.

تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی یک شبکه کامپیوتری از طریق کابل

یکی از اصلی‌ترین روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری با استفاده کابل است که برای این کار نیاز به تجیهزاتی است که مهمترین آنها عبارت است از:

سوئیچ شبکه: سوییچ دستگاه مرکزی در شبکه ستاره ای است که تمام گره ها یا nodeها را از طریق کابل شبکه به هم متصل میکند. به وسیله این دستگاه سیستمهای مختلف قادر به ارسال و دریافت اطلاعات با یکدیگر خواهند بود. سوییچهای مختلفی با تعداد 48 ،24 ،16 ،8 ،4 درگاه یا پورت وجود دارند و سرعت انتقال داده ها در این درگاه‌ها میتواند 1Gbps ،10/100 Mbpsو 10Gbps باشد.

سوئیچ شبکه
کابل شبکه

کابل شبکه: کابل شبکه برای اتصال دستگاه‌ها به سوئیچ شبکه استفاده می‌شود و به عنوان رسانه‌‌ی انتقال در شبکه استفاده می‌شود. کابل شبکه انواع مختلفی دارد که بسته به فاصله و سرعت مورد نیاز از آنها استفاده می‌شود.

سوکت شبکه: سوکت شبکه یا سوکت RJ45 کانکتوری است که روی دو سر کابل شبکه نصب می‌شود و از یک سمت وارد پورت سوئیچ و از سمت دیگر وارد کارت شبکه lan دستگاه‌های شبکه می‌شود.

سوکت شبکه
کارت شبکه

کارت شبکه nic: در شبکه های کامپیوتری که با کابل راه اندازی می‌شوند هر دستگاه یا کامپیوتر می‌بایست حداقل یک کارت شبکه داشته باشد و برای رسانه شبکه (کابل شبکه) به عنوان یک واسطه عمل می‌کند. در بیشتر مادربوردهای امروزی یک کارت شبکه روی مادربورد  قرار دارد که به آن کارت شبکه Onboard گفته می شود و برای نصب کارت شبکه های دیگر بسته به نوع مادربورد کامپیوتر میتوان از اسلاتهای روی مادربورد و یا در صورت عدم وجود اسلات برای کارت شبکه از کارت شبکه های اکسترنال که به پورت USB وصل می شوند میتوان استفاده کرد.

در راه اندازی یک شبکه با کابل بسته به ویژگی‌های محیط نصب شبکه، معمولا نیاز به نصب داکت یا ترانک و پریزهای روکار یا ترانکینگ هم ممکن است باشد که ما در اینجا از توضیح درباره آنها خود داری می‌کنیم.

روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری- راه اندازی شبکه‌ی کامپیوتری بیسیم

یکی دیگر از روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری به صورت بیسیم یا وایرلس است که در این روش باید تمام دستگاه‌های موجود در شبکه از طریق وای فای به یک اکسس پوینت که نقطه اتصال دستگاه‌های دیگر به حساب می‌آید متصل شوند. در این روش برای دستگاه‌هایی که امکان برقراری اتصال وای فای ندارند باید یک دانگل وای فای تهیه شود و سپس دستگاه به نقطه اتصال وای فای متصل شود.

راه اندازی شبکه به صورت وایرلس پایداری و امنیت کمتری نسبت به روش کابل دارد اما از طرفی بسیار سریعتر و کم هزینه‌تر انجام می‌شود به همین دلیل برای بعضی کسب و کارها میتواند گزینه مناسبی باشد. اگر در محل خود تعداد کمتر از ده سیستم دارید که می‌خواهید با هم شبکه شوند ممکن است این روش برای شما هم گزینه مناسبی باشد.

با حدود یک میلیون تومان هزینه در حال حاضر یعنی در سال 1403 برای خرید تجهیزات می‌توانید با استفاده از این روش تعداد کمتر از ده عدد سیستم را به هم شبکه کنید و از مزایای آن استفاده کنید.

تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی یک شبکه کامپیوتری بیسیم

همان طور که گفته شد یکی از روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری ، روش بیسیم یا وایرلس است که در این روش تجیهزات زیادی مورد نیاز نیست و فقط دو موردی که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم در این شبکه ها استفاده می‌شود:

اکسس پوینت وای فای

اکسس پوینت: نقطه دسترسی یا Access Point یا AP در شبکه بیسیم نقش سوئیچ در شبکه کابلی را دارد و برای برقراری ارتباط بین تجهیزات بیسیم استفاده میشود، همچنین این دستگاه میتواند از طریق کابل شبکه بیسیم را به شبکه کابلی متصل کند. اکسس پوینت قابلیتی است که در بیشتر مودمهای سیم کارتی و adsl وجود دارد.

کارت شبکه وایرلس: کارت شبکه وایرلس یا بیسیم امکان اتصال دستگاه به اکسس پوینت را فراهم میکند و در نتیجه شبکه‌ای که اکسس پوینت ایجاد کرده را در دسترس قرار میدهد.

کارت شبکه وایرلس

روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری- راه اندازی شبکه‌ی کامپیوتری به صورت ترکیبی از کابل و وایرلس

در این روش که ترکیبی از هر دو روش قبلی است در اماکنی پیاده سازی می‌شود که امکان ارتباط همه‌ی دستگاه‌ها از طریق کابل وجود ندارد و به همین دلیل یک اکسس پوینت یا نقطه اتصال برای دستگاه‌هایی که امکان ارتباط کابلی ندارند در شبکه قرار میگیرید تا دستگاه‌ها از طریق وای فای به شبکه متصل شوند.

سایر دستگاه‌ها در این روش از طریق کابل شبکه به سوئیچ متصل میشوند و یک کابل شبکه هم از سوئیچ به اکسس پوینت متصل میشود و اکسس پوینت نقش واسط بین دستگاه های بیسیم و کابلی را ایفا می‌کند.

جمع بندی

با توجه به انواع روش‌های راه اندازی یک شبکه کامپیوتری که در بالا گفته شد می‌توانید برای راه اندازی شبکه در محل خود بسته به میزان بودجه و اهمیت پایداری شبکه روشی مناسب با نیازها و امکانات خود را انتخاب کنید. البته در نظر داشته باشید تجهیزات گفته شده برای راه اندازی شبکه در اینجا حداقل‌هایی هستند که امکان ایجاد شبکه را ممکن می‌کنند و برای داشتن یک شبکه حرفه‌ای در محیط‌های بزرگ قطعا به تجهیزات بیشتر نیاز خواهیم داشت.